Kaptunk egy jó kis kvízt a borokkal kapcsolatban. Válaszolj 10 kérdésre és nézd meg mennyire vagy nagy borszakértő!
Hajrá!
A kvízt Gáspár Györgynek köszönjük!
A borászat fogalomtárában a Bikavér az egy:
Helyes!
Rossz!
-
A Bikavér a legismertebb és a legelismertebb magyar borok egyike. Több kék szőlő
borából házasított nevezetesség. Két borvidéken is készül. Melyiken NEM?
Helyes!
Rossz!
-
Kastélyos bornak is mondják. Egykor a kék és a fehér szőlők együttes szüreteléséből
nyerték a rozénál sötétebb, a vörösnél halványabb bort. Alapja gyakran a kadarka.
Helyes!
Rossz!
-
Wesselényi és Kossuth barátja, majd kivándorlása után a professzionális borászat
megalapozója Kaliforniában, a Napa Valley-ben máig tisztelettel emlegetett:
Helyes!
Rossz!
-
Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Zéta szőlőfajtákból készül a nemesrothadás
hasznosításával egy másik híres bor, a világ egyik legismertebb desszertbora, a:
Helyes!
Rossz!
-
A Spumante egy palackban érlelt:
Helyes!
Rossz!
-
Ki írta az alábbi sorokat a „Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz“ c. versében?
"Óh, ha szívünk szerelmének
Kis zálogi születnének
S ott ülnének hosszú sorral
A kuckóban, tele borral!"
Helyes!
Rossz!
-
Mit gyárt az osztrák Riedel és a Zalto, illetve a bajor Zwiesel többek között?
Helyes!
Rossz!
-
Bortársaság, Veritas, Radovin - mivel foglakoznak ők?
Helyes!
Rossz!
-
A világ számos nevezetes borvidéke közül talán a bordóit övezi a legtöbb legenda.
120 ezer hektáros területével ez a minőségi borok legnagyobb, egybefüggö termő-
területe a világon. Mi ott pontosan egy Château?