in

Trópusi cserje – válasz rejtvényhez

Trópusi cserje – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a trópusi cserje más néven.

Íme a válasz: Manióka, Koka

Mi a cserje?

A cserje vagy bokor inkább kertészeti, mintsem botanikai kategória. Olyan fás szárú növények tartoznak ide, melyek a fáknál alacsonyabbak (kevesebb mint 5–6 m magasak) vagy alacsonyan elágazó száruk van.

A manióka (Manihot esculenta) a kutyatejfélék családjába tartozó növényfaj. Egyéb nevei: tápióka vagy kasszáva.

Ehető gumós gyökere a világ negyedik legjelentősebb kalóriaforrása az emberiség számára a rizs, a cukor és a kukorica után. A 21. század elején a világon körülbelül 200 millió tonnát termeltek belőle évente. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már világszerte termesztik.

A kokacserje (Erythroxylum, Erythroxylon) a kétszikűek osztályában a vörösfafélék (kokacserjefélék, Erythroxylaceae) családjának egyik nemzetsége.

A közönséges és a columbiai kokacserjét a levelükben található alkaloidokért (főként kokain) ősidők óta termesztik. Mindkettő Dél-Amerikában őshonos, fő termesztőkörzetük a perui és kolumbiai Andok, és Bolívia. Más trópusi területeken (Indonézia, Srí Lanka) is termesztik szigorú törvényi ellenőrzés mellett. A kb. 0,25-2,25% alkaloidot tartalmazó leveleket évente 3-4-szer szedik, rögtön szárítják. A kokacserje szárított leveleit (koka) a perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként.

Írd meg az eredményed!

Kanópuszedény szó jelentése – Mutatjuk, hogy mit is jelent!

Aileron szó jelentése – Mutatjuk, hogy mit is jelent!